29.11.11

sött och nostalgiskt

Jag satt och bläddrade igenom lite bilder på datorn och hittade dessa på kokosbollar och knäck som jag tog för ett par år sedan. Och vad passar väl bättre än lite simpelt godis just nu? Så jag kör en repris!



Kokosbollar (barndomsnostalgi)

Du behöver:

- 100 gram rumstempererat smör
- 1 dl socker
- 3 dl havregryn
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk starkt kallt kaffe
- kokosflingor att rulla bollarna i

Gör såhär:

Blanda ihop alla ingredienser förutom kokosflingorna. Knåda med händerna, rulla till små bollar och rulla dem i kokosen. Förvara i kylskåp. Lätt som en plätt!



Hasselnötsknäck

Du behöver:

- 2 dl socker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl hasselnötskross

Gör såhär:

Blanda sockret, sirapen och grädden i en kastrull. Låt koka upp och sänk då värmen så att det står och småputtrar. Se upp, det kokar lätt över, det lönar sig att finnas i närheten hela tiden och röra om emellanåt. Koka i 30-45 minuter. Smeten skall bli seg och trögflytande.
När det kokat klart häller du i hasselnötterna och delar upp smeten i knäckformar. Förvara i kylskåp (eller ät upp direkt...)



Detta skulle inte sitta helt fel just nu. Har dock några cookie pops kvar i frysen...

27.11.11

varför jag måste se Love Actually varje jul


första advent

När jag tittar ut kan jag verkligen inte förstå att det är första advent idag, snarare en vanlig ruskig höstdag. Nå, jag fick iallafall tummen ur och gick och köpte ljus. Från Indiska såklart, deras är absolut finast. Jag försökte även hitta en adventsljusstake men såg ingen jag gillade, så vi får vara utan.




Istället grävde jag fram min loppisfyndade ljusstake. Ska lyssna på niotillfems jullista och hoppas att julstämningen kanske infinner sig ikväll. Jag tror minsann vi har pepparkakor också. Glad första advent på er!

mat hos Stefan

Mycket mat på bloggen nu, men det är väl ändå något av det bästa som finns så varför inte?

Lassis mamma ville bjuda oss på lillajulsmiddag på valfri restaurang, så vi valde att boka bord på det nyöppnade Stefan's Steakhouse. Förväntningarna var väl sådär, kanske på grund av namnet, jag förväntade mig ett typistk steakhouse (ni vet, med whiskeytavlor och uppstoppade oxhuvuden på väggarna haha) men vi blev mycket positivt överraskade redan vid ingången!




Lokalen var himla stämningsfull med trägolv, mörkt läder och mulberryrutiga fåtöljer, snygga stilrena kärl och bestick och blänkande glas överallt. Lite kitch också med knallgula väggar här och där.


Lassis förrätt bestod av potatisgnocchi, päron och gorgonzola. Jag smakade såklart, gnocchin smalt i munnen och osten var underbart krämig. Mycket gott.


Själv valde jag något jag alltid velat smaka på då det figurerar i diverse amerikanska filmer och serier, nämligen crabcake! Rättare sagt California crabcake med hollandaisesås och palstenackachips. Supergott det med.


Så blev det dags för varmrätt! Mitt val blev lamm, rotfrukter och kantarellsås. Det var gott men jag kantarellerna smakade ingenting och det var lite för mycket rosmarinstickor överallt som stack i munnen. Ångrar lite att jag inte valde en ordentlig biff, haha.


Lassi valde däremot T-bone steak. Man fick välja mellan olika såser och tillbehör till biffarna (vilket är superbra enligt mig!) och han valde rödvinssås och potatispuré smaksatt med tryffel. Den var intressant, hade inte smakat tryffel förr!


Och så efterrätterna såklart. Lassis mamma tog ugnsäppelglass med kanelsås - herregud vad jag gillade glassen! Syrlig och god, nam.


Lassi tog hallon-och vitchokladsoppa med färska bär. Intressant och syrlig, lite mäktig dock men perfekt om man ändå byter efterrätter med varann som vi oftast gör...


Jag valde Creme Brulée Trio - vanilj, choklad och hjortron. Hjortronbruléen var godast!

Som sagt så var restaurangen himla mysig och servicen bra, så jag rekommenderar verkligen ett besök. Precis vad Åbo behövde! Är lite sugen på att prova tartarbiffen också...

26.11.11

cake pops!

Igår testade vi på att baka cake pops (eller ja, cookie pops kanske) för första gången. Jag vet att jag säger det här ofta, men det var nog det godaste jag ätit i sötsaksväg någonsin! Dessutom var det inte så knepigt som jag trodde det skulle vara. Här kommer receptet på versionen vi lagade.


Du behöver:

- 350 gram Dominokex med mintsmak (ett paket)
- 200 gram färskost
- ca. 260 gram vitchoklad
- några Mariannekarameller
- 1 msk rypsolja


Börja med att krossa keksen. Vi använde en fryspåse och en kavel, det funkade superbra.




Blanda i färskosten, använd helst händerna och knåda tills du har en len smet.


Sedan är det bara att rulla bollarna, det blev 17 stycken efter lite provsmakande av smeten... mmm. Lägg bollarna på bakplåtspapper och in i frysen.



Under tiden kan du krossa karamellerna


och hacka chokladen i mindre bitar.


När bollarna stelnat en aning i frysen (ca. 20 minuter) kan du börja smälta chokladen över vattenbad. Häll i en matsked rypsolja för att få den lite rinnigare.


Tryck en pinne (vi använde grillstickor som vi klippte av) i en boll och doppa den i chokladen. Här var det lite trixigt att få chokladen att inte rinna ner för pinnen men man lär sig snabbt hur man gör. Det lönar sig att doppa bollen upp-och-ner, täcka den med choklad och sedan låta den rinna av innan man vänder den rätt väg.


Tryck ner pinnen i till exempel en bit styrox eller liknande och sprinkla över lite Mariannekross. Låt dom kylas ner i kylskåpet innan dom kan tas bort och läggas på ett fat eller en bricka.


Förvara klubborna i frysen och ta ut ca. 10-15 minuter innan servering så är dom kalla och har perfekt konsistens.

25.11.11

Åbotips!

Nu i helgen är det dags för julmarknad, där formgivare från min skola i år igen finns på plats. Fyra veckoslut framåt kommer man att kunna köpa fina och finurliga hantverk. HÄR hittar ni eventet på Facebook.


Min skolkompis Ninah (som har en inspirerande blogg) har bland annat sytt och tryckt superfina tygpåsar i flera färger. Julklappstips kanske?

24.11.11

den onda ryggen

Min övre rygg värker och jag vet exakt varför.



Flera timmar av detta i flera dagars tid. Och mera ska det bli imorgon. Sen är det veckoslut och jag tänker kräva en massage.

god jul & gott nytt år

Jag skickar aldrig julkort, även om det varje jul dimper ner flera i min postlucka. Har lite dåligt samvete faktiskt. I år kommer jag dock att skicka julkort till massor av människor eftersom jag har dom finaste korten i Finland!






Den alltid så kreativa Karin har med sin Magnus tryckt upp dessa fina julkort med fina juliga maträtter på framsidan, och receptet på baksidan. HÄR kan ni läsa mer om hur man beställer!

22.11.11

21.11.11

den slappa måndagen

Jag och Catti sitter och lyssnar på Johnny Cash och dricker kaffe. Den här dagen har varit den slappaste på länge, på ett bra sätt. Var på kaffe med ett par klasskompisar, handlade mat och lagade världens största sallader med Catti (med bacon såklart), sett på nyaste avsnittet av How to Make it in America och nu sitter vi här. Mycket mer har det inte hänt.




Imorgon är det lång dag i skolan och efter det blir det panikartat klänningletande (har fortfarande inte hittat nån, vadfanskajaghapåmig).

20.11.11

och så blev det lördag

Idag började vi dagen med caféfrukost eftersom kylskåpet ekade tomt hemma hos både oss och Catti och Frey som vi mötte upp.



Jag var inte riktigt så hängig som jag ser ut, även om det var lite trög stämning efter gårdagen


så gick vi vidare och funderade bland annat över hur gigantiska lyftkranar byggs upp. Lassi försöker förklara, tydligen bygger dom upp sig själva. Som sagt, en aningen trög förmiddag.


Efter lite presentshopping satte vi oss i saluhallen för att äta den obligatoriska pizzan


nam


efter en liten vilostund hemma tog jag och Catti bussen till våra föräldrar. Eftersom pappa var bortrest på farsdagen fick han sin present nu - ett gör-det-själv Gin Tonic kit!


sen dukade vi upp lite ätbart


nam


nam


vi drack sangria och spelade en runda Trivial Pursuit. Jag vann!


sen promenerade jag och Catti hem i kylan. Det var den lördagen!