14.4.12

Riga dag 3


Dag tre i Riga började med att vi åkte ut till mässcentret och fick fotograferas för våra passerkort. Alltså hjälp. Nåja man kan inte alltid vara lyckad på bilder...


Så hängde vi i montern och tittade runt lite på mässan.


Vi sticker nog ut lite kan man säga, det finns en massa krimskrams, blingbling, strass och päls. Det här är montern mittemot oss, fy fan säger jag bara.


Och så finns det en massa brudklänningar överallt. Den ena större än den andra.


Men god hemlagad glass finns där också, här rabarberglass som var sjukt god.


Vi kollade in några modeshower innan vår egen. Satt mest och skrattade...


...Så var det vår tur! Jag försökte fota bäst det gick med helt fel objektiv. Mina helheter öppnade showen, och modellerna var nog himla söta.


Johannas och Linns kreationer


Juulis


Linas


Ellens


Veeas


Auras


och Elinas.Så gick vi för att äta lunch. Hittade en restaurang som såg fräsch utEllens strumpbyxor matchade stolen fint


Som förrätt (som tydligen hör till eftersom det var gratis) fick vi en massa hemlagade såser och en klick hummus på ett ark smörpapper


och hembakat bröd att dippa med. Rolig överraskning och kanske något av det godaste jag ätit på länge!Som varmrätt blev det flundra!


Och så en creme brulée till efterrätt.Juulis fondant var lite sönder så hon fick dessutom choko som kompensation... behöver jag säga att vi diggade stället?


På kvällen gick vi för att äta middag med våra lärare, vi gick till nåt lettiskt ställe där man plockade maten från ett buffébord. Lite konstigt och man fick lite Raxkänsla, fast med surkol och grejer. Ölen var god.Så fortsatte vi till en irländsk pub där det var smockfullt och bra fiilis. Drack Kriek såklart.


Efter en stund kom en Elvis och underhöll oss.


Kvällen avslutades på ett nattöppet café med kaffedrinkar.

Idag är jag helt ledig (ingen montertur) så det blir säkert lite shopping! Obs, lite shopping. Är redan pank.

9 kommentarer:

Linnéa sa...

dina kreationer är absolut finast! rolig grej med såserna på smörpappret. maten ser väldigt god ut!

Catti sa...

Ser kiva ut, och maten ser god ut! På något vis gillade ja domdär stolarna med päls på :D Vet ej varför...

Red sa...

Linnéa - oj tack :)

Catti - usch, tänk så många stackars djur som lidit för att dom ska kunna slänga sina pälsar över stolarna? Smaklöst :(

Hannasvirrvarr sa...

Kul att få följa med resan, fina bilder!

Helen sa...

Dina kläder är himla fina och ser så sjukt välsydda ut! Bra!

Fast det är väl lite hypokritiskt att säga att det är smaklöst med pälsen eftersom djuren lider om du själv äter kött? Förenklat synsätt kanske, men djuren som blir till det kött vi äter lider också, och hela produktionskedjan är otroligt oetisk och oekologisk.

Red sa...

Hanna - :)

Helen - tack! Jo, kanske lite konstigt kan väl tyckas. Men jag ser det som att päls idag, som lyxprodukt, är totalt jäkla onödigt och att djur föds upp bara för att pälsen skall användas är själviskt. Jag har nog inga planer på att bli vegetarian, medan jag aldrig skulle bära äkta päls. Däremot har jag nog tänkt att jag skall försöka minska mitt köttätande!

Helen sa...

Fast kött är väl också totalt onödigt? Det är ju inget en människa behöver i vårt moderna samhälle, om man ska gå ner till petitesser. Jämfört med lidandet köttindustrin förorsakar (inte bara för djur utan för människor i "u-länder" re: sojaodling) är pälsindustrins ondska marginal. Missförstå mig inte, jag är inte en holier than thou-vegan som ser ner på alla som äter kött - jag är själv inte ens vegetarian på grund av en livstid av hjärntvätt av ett kött-besatt samhälle och tidsbrist/ bristande kunskaper i matlagning. Håller bara på att bli medveten och försöka bättra matvanor, och det är intressant att se människor spotta på en viss industri för att sedan försvara en som är helt motsvarande. Rekommenderar boken Matens Pris (asbillig i paperback) och filmen The World According to Monsanto efter det (finns att se gratis på nätet).

Red sa...

Helen - Var har jag försvarat köttindustrin? Det har jag inte gjort, och kommer inte att göra det heller. Däremot tycker jag det är sjukt att man inte kan få ogilla pälsindustrin för att man äter kött. Var går då gränsen? Slutar jag äta kött, måste jag då sluta äta fisk och skaldjur? Ägg? Mjölkprodukter?

Enligt din logik så menar du att du är för pälsindustrin (du äter ju kött). Och jag tvivlar på att du är det, så det är lite konstigt att du argumenterar som du gör.

Pälsindustrin och köttindustrin är två olika grejer, och ju flera som är emot pälsindustrin desto bättre, oberoende om de äter kött eller ej. Det är ju fortfarande ett plus!

Helen sa...

Vad kul att du svarat! Det här är något som jag är väldigt intresserad av och därför något jag tycker att är givande att diskutera, därför tog jag fasta på det din päls-kommentar. I all saklighet!
Först och främst: du har all rätt att vara emot pälsindustrin trots att du är karnivor. Vad som fick mig att fråga om det var helt enkelt din kommentar om lidande som ett argument emot pälsen, i kontrast mot det att jag som besökare på din blogg tycker att det ofta är bilder på kött. Mot vilket man ofta använder precis samma motargument som du gjorde mot päls.
Svaret att päls är lyxigt, onödigt och själviskt var också intressant eftersom det för mig lät som om du underförstått skulle mena att kött inte skulle vara det på samma sätt. Som jag ser det är kött är ett privilegium, stor lyx, som inte kan fungera i längden med världens ständigt växande befolkningsmängd. I Västvärlden gör sig den stora helheten kanske inte alltid påmind, här märks köttets lyxstatus i dess prisklasser - de "fina" bitarna tillhör traditionellt överklassen, inälvorna etc förknippas med arbetarklassen.

Min tanke är helt enkelt att mat är politik, det är väl det som är min underliggande agenda: jag gillar att höra hur andra människor ser på det och redogör för sina beslut.

Men visst, sett svart på vitt är pälsindustrin en sak och matindustrin en annan sak. Dock har de många saker gemensamt och delar på en hel del gemensam problematik. Därav tog jag mig friheten att dra paralleller (tycker inte att det är konstigt att göra det?).

PS. Apropå gränsen: den beror väl på ens samvete och ansvarskänsla. Själv har jag tyckt att det varit lättare att lämna bort skaldjuren och många sorters fiskar (på grund av de välrapporterade problemen - och i vissa fall katastroferna - bakom dem) samt ägg och mjölk som inte är köpt från tillverkaren/ ekologisk (dito, samt vetskapen om att korna matas med genmodifierad soja) än vad det varit att helt välja bort det kött jag ibland äter. Problemet är väl kanske att man i Finland växer upp med åsikten att det är ens rättighet att äta vad som helst. Och visst är ju mat fantastiskt! Men också så mycket annat.

:)