5.1.12

alla dessa skittidningar

Jag hittade lite diskussioner här och var i bloggar om Veckorevyn och liknande tjejtidningar och om hur dom påverkat unga tjejer. Jag läste själv Veckorevyn och Frida då och då under tidiga tonåren och minns hur slaviskt man följde skönhetstipsen och hur man gjorde deras test (man ville ju veta om man var bra i sängen, en drömflickvän och om man hade fin kropp). Jag fuskade till och med ibland och valde svar som fick mig att framstå som en spontan snygg tjej som killarna står i kö för. Hahaha! Jag minns även att tidningen mest gick ut på att lära en hur man bäst tillfredsställer det motsatta könet.

Karin har skrivit ett bra inlägg som får en att undra vem fan som egentligen kommer på dessa artiklar. Hon frågar också vad Veckorevyn lärt läsarna. Svaren i kommentarsfältet är, trots att det i grund och botten är sjukt tragiskt, så roliga att jag skrattar högt ibland. Här kommer några guldkorn:


Veckorevyns nya chefredaktör hör också av sig bland kommentarerna och påstår att Veckorevyn idag har ändrat sig, men efter en liten titt på deras hemsida hittar jag precis samma test och tips som jag minns från tidningen. Jag tar "Testet som avslöjar vilken flickvänstyp du är" och väljer de värsta och mesigaste svaren och får resultatet "Din partner kan skatta sig lycklig! Du är den verkliga drömmen. Varken för snäll eller för tuff. Kör på samma spår, så kommer ni vara lyckliga så länge ni vill.
Klassikern! Hur tolkar jag hans SMS?

Jag börjar tänka på ett gammalt inlägg av niotillfem-Sandra där hon kontaktar Solo Girl och frågar vad de menar med sina artiklar.

Jag fattar inte hur dessa tidningar kan leva vidare med detta skitinnehåll, och hoppas det har kommit flera bättre alternativ på marknaden. Ångrar att jag inte köpte Blondinbellas Egoboost Magazine då jag var i Sverige, hade varit kul att läsa. Sen tycker jag också det är intressant att till exempel Veckorevyn påsår sig ha läsare i åldern 18-29. Vilket skämt. Deras jobb är för övrigt att idiotförklara båda könen med alla dessa ideal och "så ska du vara/göra/se ut"-artiklar. Jag är 100% säker på att tidningarna omedvetet sätter sina spår.

Får jag en dotter ska jag se till att hon undviker dessa som pesten.

7 kommentarer:

MARIE sa...

Så sant så sant. Har forwardat ditt inlägg till min fb. Håppas att denna diskussion når beslutsfattarna/föräldrarna soms barn läser samtliga tidningar.

Hannasvirrvarr sa...

Det är verkligen för jävligt med dessa tidningar. Tyvärr så säljer det ju, det är väl därför de fortsätter på samma spår skulle jag gissa? Men jag förstår inte att någon kan producera liknande tidningar med gott samvete. Det förstår jag verkligen inte.

Anonym sa...

Dessa tidningar är fyllda med motstridigheter. Man peppas till att våga "vara sig själv" men samtidigt ska man tänka på " vad killar vill ha". Man ska vara "nöjd med sin kropp" men ändå finns det bantningstips och träningstips var och varannan gång.
Ungdomar är inte dumma och fattar också dessa motstridigheter men samtidigt är det ju väldigt svårt att INTE bli påverkad.

-johanna-

Anonym sa...

Viktigt & bra inlägg! Det är helt sjukt ibland hur såna tidningar funkar. Och på riktigt, vilken vettig 28-åring orkar läsa VR?! De har verkligen ingen realistisk bild av sin målgrupp. Blä. Inte lätt att vara tonårstjej idag.

Sofia sa...

Det var jag som råkade lämna mej "anonym". Sorry spämmet :)

Red sa...

MARIE - man kan alltid hoppas!

Hanna - jag förstår inte heller, det är vuxna kvinnor som skriver sånt här skit trots att dom vet att det är just det. Dom får en massa kritiska kommentarer men fortsätter på samma spår. Knäppt.

johanna - känner igen det där. Ett uppslag handlar om hur du lär dig acceptera dig själv, medan nästa artikel handlar om hur du tränar till dig den lilla rumpan som alla trånar efter. What? Sen har till exempel brittiska Eller och Cosmo plastikkirurgiannonser längst bak.

Sofia - Jag tror seriöst inte att någon över max 18 läser VR! Sen finns ju FRIDA också, som enligt mig riktar sig till ännu yngre tjejer (kan man tro då de har Justin Bieber affischer i tidningen) där du får lära dig vilka sexpositioner killar gillar mest. Herregud.

HannaH sa...

Om du inte har fått tag på Egoboost Magazine kan jag köpa och skicka en till dig. Hör av dig i så fall. Ha en fin dag!
Hälsningar,
Hannah